Szevasztok!

 

 

Olvastam, hogy valahol az Orosz birodalomban folyik a fájlmentes operációs rendszer fejlesztése, mégpedig Phantom OS néven.

A cikkből nekem az jött le, hogy az új rendszer fő tulajdonsága - és egyben fő előnye - az, hogy bármikor is húzzuk ki a számítógép tápcsatlakozóját a konnektorból, bekapcsolás után a gép pontosan ott folytatja a munkát, ahol éppen tartottunk. Namármost, ha ezt tényleg mikroszámítógépeken (PC, laptop, stb.) is megoldották, és nem csak mobiltelefonokon, PDA-kon és egyéb kis rendszereken, akkor én ettől most azonnal hanyattesek. Az, hogy az operatív táron kívül a perifériák, pl. 3D gyorsító (legalábbis a drivereik) állapota is folyamatosan mentve van a merevlemezre, és ez ráadásul nem lassítja a rendszert használhatatlan szintre, az valami egészen elképesztő teljesítmény. Tulajdonképpen gyanakvásra ad okot, hogy talán mégsem erről van szó. De ha mégis, akkor biztosan hanyatt fogok esni.

De mivel a korszerű számítógépek (legalábbis a laptopok) általában lehetővé teszik a minimális energiát igénylő operatív tár áram alatt tartását a számítógép egyéb részeinek kikapcsolása mellett - ez a készenléti állapot / felfüggesztés memóriába -, nem igazán értem, miért volt szükséges küzdeni a szinte megoldhatatlan problémával. Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, kihagyták a megszokott értelemben vett fájlrendszert is a konstrukcióból, ami biztosan könnyebben kivitelezhető, de azért szokatlan. Ha tehát ez a dolgok állása, mint ahogy a cikk sugallja (gyanítom, nem), akkor viszont még mindig attól tartok, hogy az orosz lángelme eme szülötte arra a sorsra jut, mint elődei, a szovjet csúcstechológia reprezentatív alkotásai, mint pl. a Buran űrsikló, TU-144 szuperszónikus utasszállító, N-1 nagyteljesítményű hordozórakéta, stb.: A nyugati konkurens termékektől alapvetően eltérő konstrukció, oroszosan zseniális alapötletek, de a rossz menedzsment és a pénzhiány következtében összességében gyenge kivitelezés, és még gyengébb üzemeltetés, végül összeomlás, kudarc. (Igaz, valószínűleg itt nem holmi birodalmi vállalkozásról, hanem a kockázatok alapos kielemzése után beindított profitorientált magánvállalkozásról van szó.)

Na, de most aztán kibújik a szög a zsákból:

Dimitrij Zavalisin fejlesztő szerint a Linux rosszabb a Windowsnál! Ha ezt nem mondta volna, akkor talán nem is írnék, de mivel főként Linux-szal foglalkozom, most a jeges rémület szorítását érzem a torkomon, hogy talán nemsokára nem lesz munkám, vagy valami ilyesmi. Na, jó, tudom, az ingyenes Linux disztribúciók általános célú munkaállomás oprenszerként de nagyon sok tekintetben szerver oprendszerként is fényévekkel kullognak a Windows mögött. Mert ilyen szemszögbő nézve a Linux tényleg megbízhatatlan, átgondolatlan, nem egymáshoz tervezett, de mégis "erőszakkal" összeillessztett részegységekből tákolt, már a három hónappal korábbi verzióval sem kompatíbilis, ötezer különböző eldugott szöveges konfigfájlt szerkesztésével menedzselhető, használható távoli asztal kapcsolat, megfelelő fájlrendszer- és egyéb jogosultságok és még egy csomó hasznos tulajdonság nélküli kalap szar. Minden nap öngyilkos akarok lenni miatta.

Ennek ellenére valahol mégis nagyon szerethető, én is kitartok mellette. Vannak jó tulajdonságai is, de ez a felhasználók elől általában rejtve van. Talán a licenszelése miatt van az, hogy tőkeerős cégek állnak mögé, tolják a szekerét, és tulajdonképpen egymás szekerét is tolják ezáltal, mert az általuk hozzáadott értéket nem tarthatják meg kizárólag a saját Linux alapú termékük számára, hanem a Linux azokat hogolyóként magába építí, közkinccsé teszi. Ezen kívül nagyon sok platformon fut, és az ipar szereplői jól testre szabhatják, ezáltal sokféle különböző terméket (pl. Android) hozhatnak létre belőle. Arról nem is beszélve, hogy mivel nagyon nyílt rendszer, szívesen feltárja, sőt hagyja manipulálni a lelki világát, vagyis a bütykölni szerető rendszergazdák csodákat tehetnek vele (pontosabban kedvükre buherálhatják, ez a felhasználóknak már nem biztos, hogy öröm). A teljesen kereskedelmi disztribúciók, RHEL, SLE, pedig nem is anyira szedett-vedett tákolmányok, álítólag még használni is lehet őket valamire. De hogy ilyen kicsi a piaci részesedése, az mindenestre nem is baj. Egyelőre talán jobb, hogy kicsit békén hagyja a világot. Majd a Phantom OS.

Helyesbítés, 2009.02.11. 21:03:

Kicsit gondolkodtam azon, mit jelenthet a Phantom OS esetében ez a kikapcsolás után ott folytathatjuk, ahol abbahagyjuk dolog. Arra a következtetésre jutottam, hogy talán mégsem áll állandóan készen a konnektor kihúzására, vagyis nincs állandóan a lemezre történt felfüggesztés állapotában. Inkább arról lehet szó, hogy - és ez tényleg kapcsolódhat a fájlnéküliséghez - a Phantom OS bootolási és leállási folyamata tér el az összehasonlításban szereplő másik két operációs rendszerétől. Tehát ugyanúgy árt neki a hirtelen áramszünet, de gyorsabban indul és áll le, talán mert ezek a folyamatok közelebb állnak a Linux/Windows merevlemezre történő felfüggesztéséhez és ebből az állapotból történő újraindításához. Kicsit más szemszögből nézve talán arról lehet szó, hogy a merevlmezen levő operációsrendszer-példány jobban hasonlít a memóriában futó példányra, így az indítás egyszerűbb műveletsorral történik mint mondjuk a Linux esetében, ahol felismeri, ellenőrzi, felcsatolja a fájlrendszereket, aztán a fejlrendszeren talált töménytelen konfigfájl által meghatározott módon programfájlok százait vagy ezreit használja ideiglenesen vagy tartósan futó folyamatok létrehozására, ami nem kis meló. (A legtöbbször nem is megy le minden hiba nélkül ;)

A bejegyzés trackback címe:

http://urleny.blog.hu/api/trackback/id/tr6935675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gondolkodók Klubja 2009.03.04. 21:36:57

Már majdnem megijedtem, hogy számítógép mentes "internyet" lesz a mostani bejegyzésed témája (se fájl-se kompjúter) :))
Érdekes és hasznos mindaz amit leírsz, mert valahogy tudatosítottad bennem mindazt amit jó tudni a számítógépről és annak a kis rendszernek a működéséről, amely abban a kis dobozban elősegíti például azt is, hogy mi egy kicsit elbeszélgessünk erről a témáról.
A Lunix rendszerről nem sokat tudtam mindezidáig...vannak ismerőseim...közöttük vannak informatikusok is...akik állítják, hogy jobb a Linux rendszer.
Én a Windows ablakain keresztül kóstolgatom az internet világát és nagyon örülök, amikor nem kell a Windows rendszerre gondolnom, hanem vagy a munkámat végzem, vagy egy kicsit kikapcsolódok ...ahogyan azt most is teszem.
Jó volt olvasgatni a bejegyzésed. Többször is elolvastam (nem azért, mert elsőre nem értettem, hanem )mert érdekes a gondolatmeneted.
Köszi a bejegyzést !

Vastag Laci

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2009.03.05. 10:33:41

@Gondolkodók Klubja: Én csak Linuxot használok, de a környezetmben fontos szerepet kap a Windows is. Egy dolgoban biztos vagyok: A Linux NEM jobb a Windowsnál. (Legalábbis a Windows saját pályáján nem tudja megverni.)

Ouaid (törölt) 2010.01.07. 21:38:45

Itt a honlapja: www.dz.ru/en/solutions/phantom/specifications/

Nem olvastam el, de nekem nem tűnik olyan nagy ötletnek. Arról van csak szó, hogy folyamatos biztonsági mentést készítenek, de mivel ezt tárhellyel nem lehetne bírni, ezért a munkakörnyezet és a munka komplex leképezését menti le.

Ez alapvetően nem újdonság, az agy is így működik, bár persze technikailag biztos nehéz megoldani. Főleg úgy, hogy azért kímélje a procit is.

Azt írja, a létező programnyelvek egész jól átültethetők lesznek rá. Ez azt jelenti, hogy annyira mégsem különbözik a meglévő szabványoktól. (A nagyon szabványsértő megoldások egyébként Amerikában sem lesznek sikeresek. Csak az oroszoknál több van belőlük.)

Én úgy képzelem, mintha a Linuxban fognád a lemezmeghajtó drivert, vagy hogy is hívják, kernelmodult, és átírnád folyamatos mentésre. Operációs rendszernek nevezni elég meredek, mert ez egy platformszintű újítás, de nem teljes, hanem csak részleges...

Azt is írják, hogy a mobil eszközöket célozzák meg, netbookok, smartphone, ilyesmiket. Na az viszont egy különálló piac. Lehet, hogy arra jó lesz, de ennél többre tényleg nem lehet gondolni.