Demokrácia v1.99

2011.03.12. 02:00

Kedves emberek!

Már egy éve felétek sem hederítettem. Pedig közben is lett volna mondanivalóm, de az idő meg a szorgalom hiányzott hozzá. Hát ezért nem vagyok egy Modor Tibi... Igaz, az eszem sincs meg hozzá ;)

Na, ez eddig bevezetőnek nem is rossz. Gyorsan nyúlik a szöveg magától, de nyúljon is, nincs időm irkálgatni, reggel fél hatkor a gyerekek kizavarnak az ágyból.

Na, szóval az történt, hogy kaptam egy levelet Szájer Józseftől, hogy a véleményemet kéri pár dologban. Érdekes, valahogy a Szili Katalin is benne van a buliban, csak nem a Fideszbe való átlépést fontolgatja?

Nem akarom ragozni, végül is elküldtem neki a szerény ötleteimet (ne számítson senki Bartos Cs. Istváni szellemi magasságokra), de úgysem fogja elolvasni, úgyhogy nyomatom minden csatornán ahogy csak lehet. Sajnos a bloggerek véleményét nem olvastam el, főleg mert a címekből úgy láttam, mindenki a kedvenc Fideszemet fikázza, és nem voltam abban az idegállapotban (meg időnek bővében), hogy befogadjam ezeket, így bunkó WRITE ONLY módban szólok hozzá az alkotmányhoz.

Szóval, kedves politikusok, nekem a következő ötleteim vannak (nem biztos, hogy pont az alkotmányba passzolnak, de most jutottak az eszembe):

 

 1. Ugye van ez a mi demokráciánk, ahol egy-egy alakulat annál nagyobb formális hatalomhoz jut, minél többek szimpátiáját képes megszerezni a választások idejére. Megnézik, a választók mely rétegei milyen üzeneteket szeretnének hallani, milyen embereket szeretnének látni, és melyek azok, amiket nem foglalt még le túlságosan a konkurencia, és ezeknek kommunikálnak. Az ilyen hatalom forrása tehát végső soron (még ha távoli és ilyen-olyan módon egyirányú is) a személyes kapcsolat, a szimpátia. Nem pedig valami mérhető, "valós" teljesítmény. Így tudta visszahozni Gyurcsány a szarból a választásokat. Elkúrták a munkát, de a fizetséget mégis megkapták, Gyurcsány karizmájának, az ígéreteiknek, a népnek juttatott ajándékoknak köszönhetően.

  Ez eléggé keleties típusú berendezkedés, nem valami teljesesítményorientált nyugati. Mi lenne, ha valami valós teljesítményt is kellene nyújtani a hatalomért? Mondjuk, ha sok okos ember összeülne, kiválasztana pár lényeges gazdasági és/vagy társadalmi mutatót, és megnéznék, hogy ezek tekintetében hogy álltunk mondjuk az EU átlaghoz képest egy parlamenti ciklus elején meg a végén, és attól függően, hogy a ciklus alatt mennyire pozitív vagy negatív irányba mozdultunk az említett EU átlaghoz képest, megfelelő számú virtuális voksot adnának hozzá (vagy vonnának ki) a ciklust befejező kormánypártoknak az új választásokon begyűjtött szavazataihoz.

  Nem tudom, gondolt-e már valaki ilyesmire, de elsőre azt gondolom, ez talán képes lenne arra sarkallni a vezetést (talán még az MSZP-t is!), hogy valami értékelhető, az országot előbbre vivő teljesítményt is nyújtson, ne csak a négyévenkénti egyszeri szavazatmaximalizálásra menjen rá.

  Persze fel lehet hozni ellenvetésként, hogy a nép szimpátiájában a valós teljesítmény is tükröződik, tehát nem kell külön figyelembe venni, meg hogy mi van, ha a vezető egy gonosz, mindenki által gyűlölt diktátor, akitől — bár kiváló gazdasági intézkedéseket hoz, és az oktatás- meg az egészségügyet is nagyban fejleszti —jó lenne már megszabadulni, mert mondjuk zsidótörvényeket erőltet át, stb, stb. De gondolatébresztőnek talán jó. Már ha érdekel valakit. De nem sértődök meg akkor sem, ha nem érdekel senkit.

  Na, jó éjszakát!

  UI: Ja, a második pontot majdnem elfelejtettem:

   
 2. Ha már Nemzeti Hitvallás van, ne hagyjuk már ki belőle a finnugor gyökereket! Szegény szebb napokat látott hantik meg manysik nemsokára kipusztulnak, legalább ennyit megérdemelnének tőlünk még így utoljára, ha már háromezer évvel ezelőttig egy nép voltunk velük!

 

Na, ez gyorsan megvót' Most már tényleg jó éjszakát. (Ha véletlenül címlapra raknátok, holnap párszor azért benézek válaszolgatni, de előre szólok, nem túl sokszor! Köszi a türelmet, viderzén.)

 

Bocs, már csak még egy utolsó: Aki tud, imádkozzon szegény japánokért, és külön köszönöm azoknak a munkáját, akik kiutaztak részt venni a mentési munkálatokban. Together we stand, together we fall.

A bejegyzés trackback címe:

http://urleny.blog.hu/api/trackback/id/tr182732416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.