Tóta W és a nemzet szárnyai

2011.03.22. 17:39

Jó estét, emberek!

 Mivel nem éjszaka van, csak pár percem van a posztolásra, miközben az egyéves kislányom  is nyomkodja a gombokat, úgyhogy vázlatos leszek:

Olvastam Tóta W cikkét a Gripenekről, és egyre inkább az a benyomásom, hogy Worluk egyáltalán nem törekszik az objektivitásra, prekoncepciók mentén írja a hatásvadász cikkeit. Egyszer meg is írtam neki egy kommentben, hogy lassan őróla is megírthatná ezt a szellemi nekrológot.

Amikor meghallottam, hogy EU országok támadják meg Líbiát, én is arra gondoltam, hej, de jó lenne, ha mi is velük mennénk, és nem hagynánk cserben a líbiai forradalmat úgy, ahogy a nyugat 56-ban a miénket. Meg hát egyébként is mi vagyunk az EU soros elnökei, nem ártana kezdeményezőbbnek lenni. Orbán Viktor is megmutathatná, hogy nem csak szóban tökös legény.

A végén kezdeném: Az írja Tóta W, hogy pusztán vadászfeladatokra méregdrága vadászbombázókat vettünk. Hát ez eléggé rosszindulató csúsztatás. A gripenek vadászbombázók, vagyis nem dedikált vadászok, és nem dedikált bombázók. Mindkét feladatra alkalmasak, de nem annyira mint egy specializáltabb gép, mint mondjuk az F-15-ös vagy egy B-1-es. A többféle képesség kombinálása azonban nem luxus, hanem kompromisszum! Az ilyen általános célú gépek nemhogy drágábbak, hanem olcsóbbak a specializált gépeknél! Persze hozzá kell tenni, az F-16 is ilyen általános célú gép, méghozzá a valaha született legjobb kompromisszumos megoldások egyike. Totálisan értelmetlen pazarlás lenne a magyar haderő számára külön vadász és bombázó gépeket beszerezni.

Lehet, hogy jobb lett volna F-16-osokat venni, nem tudom. De katonai szempontból az sem lenne alapvetően eltérő szituáció a mostanitól.

Tényleg büszkén dagadna az én mellem is, ha magyar pilóták bombáznák halálra Kadhafit, sőt erre akár igénybe vehetnénk nyugati bombákat is, de egy ilyen power projection feladathoz mi azért elég kicsik vagyunk. Nem hiszem, hogy a magyar geopolitikában ilyen szempontoknak kell szerepet kapniuk. Miért, talán a 121 Gripennel rendelkező svédek bombázzák a líbiai kormányerőket? Az oszrák légierő 15 - a Gripennél jóval bivalyabb - Eurofighter Typhoonjának bevetése talán szerepel a tervek között? Még az 55 Eurofighterrel rendelkező németek sem bombáznak, ha jól tudom. Akkor mi mit izmozzunk?! Még a franciáknak is rámegy a gatyája a rambózásra.

Persze, lehet szomorkodni azon, hogy nem vagyunk állig felfegyverkezve foyamatosan a legmodernebb szinten tartott támadó fegyverzettel békeidőben is, de az nem mondana ellent a kis állam szent liberális eszményének? Egyáltalán, miből? Biztos vagyok benne, hogy legalább százmilliók kellenének hozzá, és az most mind lemenne a WC-n. Aztán tankolhatnánk újra. Az ilyen jellegű felfegyverkezésnek talán csak akkor lenne itt az ideje, ha a közelünkben is fokozódna a politikai helyzet. Vagy akkor sem, mert Magyarország jelenleg nem úgy néz ki, mintha elegendő erőforrásai lennének ahhoz, hogy akár csak a saját megvédéséhez is fel tudja magát fegyverezni komoly konfliktus esetére.

Óriási gazdasági (és talán hadiipari!) fellendüléshez kellene ahhoz bekövetkeznie, hogy évtizedek kemény munkájával és jóléti állam eszményének teljes mellőzésével képessé tegyük az országot arra, hogy rutinszerűen részt vegyen egy ilyen akcióban. De az igazán nagy játékosokhoz képest még akkor sem rúgnánk labdába. Nem is tudom, hosszú távon van-e esélyünk a teljes önrendelkezés fenntartására. Hát, attól tartok, olyan formában, ahogy a néplélek vágyik rá, nem. Na, mindegy, fel a fejjel! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok (nem csak a jobboldaliak)!

Na, most már végképp abba kell hagynom, mert két gyerek ugrál a hátamon. Viszlát!

UI: Bocs a hibákért, nem volt helyesírás-ellenőrzőm.

A bejegyzés trackback címe:

http://urleny.blog.hu/api/trackback/id/tr72762691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.