Rovott múltunk

2011.07.26. 21:56

 Van a Fidesznek egy-két olyan húzása, ami még engem, az örökös, hűséges Fidesz-szavazót is zavar. Nagyon idegesít pl. ez a kultúrális vonulat, miszerint mégsem vagyunk finnugorok, hanem ázsiaiak, sőt a kínaiak rokonai, meg ilyenek. Na, még csak az kéne. Én finnugor vagyok, világos?! (Persze csak lelkileg, testileg inkább germán).

 Épp az imént hallottam mosogatás közben a Kossuth Lajcsi rádióban egy beszélgetést egy — természetesen amatőr — rovásíráskutatóval, többek között arról, hogy a XX. század elején az MTA hogy elnyomta a rovásíráskutatókat, egyiküket még TBC-vel is megfertőzték, hogy eltegyék láb alól, stb. Arcpálma.

 Egy ponton teljesen hiteltelenné tette magát a "szakértő" (legalábbis szerintem). Azt mondta ugyanis, hogy az eredeti magyar rovásírásból hiányoztak az ékezetes betűk, ezért ezeket a XX. sz. elején kezdték pótolni, de több iskola is alakult ebből a célból, és mivel ezek még ma is versenyben vannak egymással, több rovásírás-változat létezik. Lehet, hogy így van, nem értek a rovásírsához, de az, hogy az eredeti írásrendszerből pont az ékezetes betűk hiányoztak, az meglátásom szerint vagy hülyeség, vagy megkérdőjelezi az egész rovásírás hiteles voltát (ami engem is nagyon elszomorítana).

 Hiszen mik az ékezetes betűk? Azok a jelek, amik az eredeti latin ábécéből hiányoznak. Hogy lenne lehetséges, hogy az egymástól elvileg teljesen elkülönülten kifejlődött latin- és rovásírás pont ugyanazokat a magyar hangokat nem tudja jelölni?! A latin írásnál sokkal korábban meghonosodott rovásírás pont ugyanazokat a pontjait nem fedte le a magyar hangkészletnek, mint maga a jóval később átvett latin?

 Ez szerintem vagy ezt jelenti, hogy a rovásírás a latin mintájára kitalált hamisítvány, vagy azt, hogy a rovásírás ősét kifejlesztő nyelv hangkészlete véletlenül pontosan megegyezett a latinéval, vagy azt, hogy a "szakértő" van nagyon megkeveredve. Remélem, ez utóbbi helyzet áll fenn, akkor viszont nem szabadna berángatni a Kossuth rádióba ismeretet terjeszteni, mert ez óriási felelőtlenség a jövő nemzedékekkel szemben. Még akkor is, ha ez az egész neo-antifinnugrizmus csak a szélsőbb jobbos szavazótábor megszerzését szolgálja. Ha viszont komolyan gondoják, akkor vegyék úgy a fiúk, hogy szigorúan összevonom a szemöldököm. Ami lehet, hogy csak az első lépés...

A bejegyzés trackback címe:

http://urleny.blog.hu/api/trackback/id/tr533102537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.08.03. 07:50:38

Hm, ami a hosszú mh-kat illeti, én Sándor Kláránál olvastam a következőket:

".... föltételezhető, hogy a székely rovásírás eredetileg csak a szó végén álló és a hosszú magánhangzókat jelölte, a szókezdő és a szóközépi rövid vokálisokat nem. "
A bolognai rovásemlék
www.tankonyvtar.hu/nyelvtudomany/bolognai-rovasemlek-080903-40

Ettől szerintem nem lesz hiteltelen a rovásírás (miért is lenne az?)...

T-5 2011.11.04. 09:33:37

Szerintem te nem csak testileg vagy germán, hanem úgy igazán, lélekben is kifejezetten az vagy...