Hát, a legfontosabb probléma az, hogy csal a műszer. Nade félre a tréfával. Miért is van egyáltalán antiszemitizmus? Absztraháljunk! Miért létezik idegengyűlölet? Úgy gondolom, az idegengyűlölet nemhogy egyidős, hanem nyilván öregebb, mint maga az emberiség. Csoportokban élünk, dolgozunk, hasznos túlélési technika hát, ha rokonszenvezünk a saját csoportunk tagjaival, és gyűlöljük más csoportok tagjait. Azt hiszem, az idegengyűlölet szinte(?) minden esetben elkerülhetetlenül fellép, ha egy közösség úgy érzi, hogy fennáll a veszélye annak, hogy egy másik, idegen közösség számbeli vagy más (pl. gazdasági) fölénybe kerüljön hozzá képest, életteret, erőforrást "bitoroljon" el tőle, stb.

 Nyilván ezért van az, hogy magyar nemzetre nézve igazságtalan trianoni békekötés után a nagyszámú magyar kisebbséggel megterhelt szomszédos nemzetek a teljes kiszorításunkra törekszenek, sőt bizonyos értelemben félnek tőlünk, mi pedig féltőn óvjuk a kevés határainkon belül megmaradt kisebbséget, ezzel próbálva egy kis jóindulatra bírni a szomszédainkat, akik számára a túszul ejtett külhoni magyarok kiváló zsarolási potenciált biztosítanak.

 És ugyanez félelem az oka a némely magyarokban élő cigány vagy zsidógyűlöletnek is. Nem annyira erkölcsi, mint inkább szociológiai, etológiai kérdés ez. Az antiszemitizmus azonban az idegengyűlöletnek egy különös megtestesülése: saját, nemzetközileg elismert neve van. Sőt, az USA külügyminisztériuma kiemelten vizsgálja, mint az adott ország fontos paraméterét. Miért ez a kitüntetett szerep? Nos, a zsidók maguk is különleges nép. Elkergették őket a földjükről, de kétezer év múlva visszatértek, és dicsőségesen visszafoglalták. Más kérdés (de egyáltalán nem elhanyagolható kérdés persze), hogy ezt egy szinte már fasiszta diktatúra kiépítése árán tudták megtenni, de akkor is: Melyik másik nemzet tudná utánuk csinálni?

 Különlegesek, mert saját nemzeti vallásuk van, amely évszázadokon át szinte egy az egyes megfeleltetésben állt a nemzettudatukkal. Sőt: a vallásuk tárgya a saját etnikumuk, a nacionalizmusnak egy rendkívül korai formáját megteremtve ezáltal. A vallás és a nemzettudat szoros kapcsolata "üzemmódváltások" lehetővé tételével is biztonságot nyújthat bizonyos esetekben, nemzetiség helyett "mindössze" vallási felekezetként definiliálva önmagukat. A környező népektől való erős elkülönülés lehetővé tette, hogy hosszú évszázadokon keresztül alig keveredjenek a szomszédaikkal, szinte folttalanul megőrizve a tiszta izraeli vérvonalat.

 Ugyanez az erős elkülönülés, ami tehát évszázadokon keresztül nagyban elősegítette a zsidó identitás átmentését a sokszor viharos körülmények között, gyakran természetes idegenkedést, gyűlöletet vált ki a velük együtt élő népekben. A zsidóságnak ez a különlegessége szerintem óhatatlanul elő fog idézni a jövőben is számtalan antiszemita fellángolást, mozgalmat. Míg világ a világ, lesz idegengyűlölet, és ezen belül nagy valószínűséggel antiszemitizmus is. Ez ellen sok mindent tenni nem lehet, a magyar kormányt az antiszemitizmus elleni "küzdelemre" bíztatni meg különösen értelmetlen erőfeszítés. Jóvá szidni nem lehet senkit, úgymond.

 Elkülönülése révén a zsidóság évszázadokon keresztül — bár nagyrészt külső kényszer hatására — kiszorult/kivonult a táradalmi rétegződés bizonyos szintjeiről. A munkamegosztás vertikumának csak egy részében vett részt, de rendkívül hatékonyan ágyazódott be a gazdatársadalmakba. Rendkívül sokat köszönhet nekik az emberiség, magukat pedig némely területeken olyan tökélyre fejlesztették, hogy már nem megalapozatlan a gyanú, hogy bizonyos értelemben felsőbbrendűnek tekinthetőek.

 Én személy szerint nem tartom elképzelhetetlennek, hogy genetikai okokból rendelkeznek magasabb IQ-val, mint ahogy azt sem gondolom lehetetlennek, hogy más embercsoportok pedig nálunk, fehér európaiaknál alacsonyabb intelligenciájúak szintén genetikai okokból. Úgy hiszem, az IQ legnagyobb részéért nem a gének, hanem a környezet felelős, de mégis, miért ne nézhetnénk szembe azzal az esetleges ténnyel, hogy genetikai tényezők is szerepet játszanak ezen a téren? Ha így lenne, az érzésem szerint sokkal inkább arra lenne ok, hogy jobban vigyázzunk egymásra mi, emberek, minthogy a vélt felsőbbrendűségünkkel kérkedjünk és egymás kiirtására törekedjünk.

 Ha már a felsőbbrendűségnél tartunk, azon néhány zsidó esetében, akivel életemben kapcsolatban álltam, nem az intelligenciájukat éreztem kiemelkedőnek, hanem inkább a szorgalmukat, az összeszedettségüket és az elkötelezettségüket. Hogy negatív tulajdonságot is említsek, megfigyelni véltem már-már túlzó önbizalmat és egyfajta gátlástalanságot is.

 Azt hiszem, Magyarországon fontos szakadék húzódik a zsidók és magyarok között néhány dolog megítélésében. Néhány példa ezek közül: Fidesz, SZDSZ, Árpádsáv, holokauszt, illetve az attól való elhatárolódás.

 Úgy érzem, a Fidesznek fontos célközönsége az erős és kizárólagos magyarságtudattal rendelkezők köre. Nem volt jogtalan tehát a "nemzeti oldal" kifejezés. Mivel ebbe a körbe esnek a szélsőjobboldaliak, sőt talán a legtöbb antiszemita is, a Fidesz részéről kisebbfajta politikai öngyilkosság lenne az antiszemitizmustól való nyílt, erőteljes elhatárolódás. Ennek a bizonyos esetekben történő elmulasztása nem antiszemitizmus tehát, hanem csak hatalomtechnikai gyakorlat. Ugyanígy hatalomtechnikai gyakorlat természetesen az elhatárolódás provokatív követelése is.

 Az SZDSZ ugyanakkor erőteljesen a zsidósághoz kötődött, sőt, amint "A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció" című dokumentumfilmből megtudtam, sokkal inkább, mint azt korábban hittem. Elszomorító volt látni, hogy Sebes Gáborral sokkal inkább az "akolmeleg" vagy a mi "kutyánk kölyke" érzés alapján szálltak szembe, mint határozott elvek mentén. Az elvek helyett érzelmekre történő alapozás szerintem nem éppen összeegyeztethető a liberalizmussal...

 Teljességgel érthető azonban, hogy a zsidóság gyanakvással, vagy akár gyűlölettel tekint a magyarságra, hiszen a holokauszttal szinte begyógyíthatatlan sebet ejtettünk rajtuk. Nem tudom, hogy hibáztatható-e a mai magyarság (vagy egyáltalán a magyar nemzet így kollektíve) a holokausztért, de ha igen, csak úgy kérhetünk bocsánatot, hogy erősen elhatározzuk, többé nem fordulhat elő ilyen, mert bocsánatot kérni és kapni csak így lehet. Ha nem vagyunk hibáztathatóak, akkor bocsánatkéréssel ugyan nem tartozunk, de ha meg akarjuk adni a békés (vagy akár szeretetteljes) együttélés esélyét, ugyanolyan erős elhatározásra van szükség.

 Persze, a zsidóságnak is szembe kell néznie azzal, hogy békés együttélés nem lehetséges, amíg bizonyos zsidó származású véleményformálók nem marginalizálódnak amiatt, hogy azt a benyomást keltik, mintha a magyar identitás alsóbbrendű, az erőteljes magyar nemzettudattal megáldott polgártárs pedig automatikusan bűnös antiszemita lenne.

 Azt hiszem, Pygmalion-effektus-szerűen kölcsönösen rontjuk a megítélésünket egymás szemében. Erre egy példa a fentebb hivatkozott dokumentumfilmből, hogy ha csak azért, mert történetesen Fidesz-szimpatizáns vagyok, egy zsidó máris fasisztának tart, aki jobb lenne, ha megrohadna, azt azért én is felháborodottan kikérem magamnak. Ha néhányan közülük — amint a filmben láthattuk — ennyire fontosnak (az elveknél is fontosabbnak) tartják a saját közösségükhöz való lojalitást, akkor miért elfogadhatatlan a számukra a markáns magyar nemzettudat?

 Némiképp lehetetlen küldetésnek tűnik ez a megbékélés. Antiszemita vagyok-e, amiatt, hogy úgy gondolom, nem igazán lehetséges egyszerre két nemzet tagjának lenni? Nem kényszerítenék senkit arra, hogy magyar legyen. Aki zsidó akar lenni, legyen az, aki cigány akar lenni, legyen az, aki viszont magyar akar lenni, azt szívesen befogadom, még ha izraelita vallású vagy akár néger is. (Persze, ha zsidó lennék, a múltból okulva nem biztos, hogy merném vállalni az identitásomat mondjuk egy népszavazáson.) Előállítható-e ipari mennyiségben a magyarokkal szembeni előítéletektől mentes zsidó identitás és a zsidósággal(/cigánysággal) szembeni előítéletektől mentes magyar identitás? Vagy egyáltalán érdemes-e fáradni ilyesmivel? Nem lenne egyszerűbb szabadjára engedni a "fajok" evolúciós versengését? Keresztényként azt kell mondanom, hogy felül kellene emelkednünk az állati versengés szintjén, és különben is, Isten biztosan nem nacionalista (főleg nem hungarista ;-)

 Ha meg akarunk békélni, azon sokat kell közösen dolgoznunk. Lehet, hogy ez a mi munkánk; és nem is kevés!

A bejegyzés trackback címe:

http://urleny.blog.hu/api/trackback/id/tr654485571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

komplikato 2012.06.08. 12:20:42

"A környező népektől való erős elkülönülés lehetővé tette, hogy hosszú évszázadokon keresztül alig keveredjenek a szomszédaikkal, szinte folttalanul megőrizve a tiszta izraeli vérvonalat."

Ezt erősen vitatnám, ha jól tudom a törzsgyökeres lakosság jó része kirekesztő magatartást folytat a betelepülő (vagy visszatelepülő) "keverék" lakossággal szemben. De ezzel együtt is eléggé összetartó népek.

A megbékéléshez meg biztos nyilaskeresztes párttagok újratemetésén keresztül vezet az út?

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2012.06.08. 16:12:41

@komplikato: Hát, nem tudom. A talán legszélsőségesebb álláspontot képviselő Tizenharmadik törzs c. könyv szerint (amit nem olvastam) az askenázi zsidók nem is zsidók, hanem kazárok leszármazottai. A zsidók viszont úgy tartják, hogy szinte keveredés nélkül vészelték át az utóbbi párezer évet, és a wikipedia szerint a legújabb kutatások is ezt támasztják alá. Mondjuk, vannak köztük (állítólag nagy számban!) kékszeműek, sőt még szőkék is, szóval a teljes keveredésmentesség biztos nem igaz, de azért sok zsidó van még Magyarországon is akin szerintem egyértelműen látszik a közel-keleti származás. Én ezeket eléggé egyformának látom egyébként, majdnem mint a kínaiakat meg a négereket :-)

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2012.06.08. 16:17:10

@komplikato: Amúgy sajnos nem ismerem Nyirő Józsefet, nem tudom, mi történik körülötte, és jelenleg nem is igazán érdekel.