Megélhetési bűn

2012.09.01. 22:20

Kedves magyar közösség!

 Ramil Safarov kiadatása — és az arra adott örmény reakciók — hallatán ismét elszomorodtam. Azerbajdzsán a legkisebb teketóriázás nélkül alázott porig minket, Örményország pedig egy pillanatnyi hezitálás nélkül szakította meg velünk diplomáciai kapcsolatait. El tudom képzelni, hogy a magyar vezetők tényleg úgy tudták, hogy Safarov legkorábban évek múlva kaphat kegyelmet, és Azerbajdzsán szándékosan viselkedett ilyen otrombán, hogy kénytelenek legyünk elítélni a lépésüket, ezáltal lehetetlenné téve a magyar állampapírokról szóló tárgyalások folytatását (a gyaurnak tett eskü, ugyebár). Ők megkapták, amit akartak, és pofátlanul leléptek a szajréval. Bottal üthetjük a nyomukat.

 Azt gondolom tehát, hogy a magyar kormány nem azért nem tiltakozik Azerbajdzsán döntése ellen, mert előre tudták, mi fog történni, hanem mert köpni-nyelni nem tudnak a megdöbbenéstől, de titkon azt remélik, ha jó csicskák leszünk, Azerbajdzsán virítja a hárommilliárd eurót. Mindeközben Azerbajdzsán egyre otrombábban próbál megsérteni minket (pl. kedélyesen, sőt talán túlzásokkal kiszínezve nyilvánosságra hozzák a titkos tárgyalások részleteit), mert eszük ágában sincs — és nem is volt soha — magyar államkötvényt venni, és most minket akarnak rákényszeríteni arra, hogy a becsületünkön esett folt miatt "önként" elálljunk ettől az üzlettől.

 Sajnos úgy tűnik, bármilyen politikai játszmába is fogunk, egyszerűen nincs ütőkártya a kezünkben. Magyarország nem rendelkezik sem tőkével, sem értékes ásványkincsekkel, sem erős hadsereggel. Még a nálunk gyengébb szomszédaink is könnyedén csapják le az aduászt az asztalra, ha ellenünk játszanak, mert a trianoni döntés óta előnyös alkupozíciót biztosító túszként él náluk sokszázezer magyar, míg mi a kis számú nemzetiségünkkel tojásokon lépkedve vagyunk kénytelenek a kedvüket keresni. Igaz, a Fidesz hatalomra kerülése óta mintha bátran eltapostunk volna pár tojást, és hát ha kicsit távolabbra tekintünk az időben előre meg hátra, nem biztos, hogy nekik nincs vesztenivalójuk...

 A jelenben maradva azonban sajnos azt láthatjuk, hogy nem csak gyengék vagyunk, de a helyzetünk is eléggé szorult (elmútnyócév, ugye, meg elmúlt húsz év, meg az azelőtti negyven év, Trianon, Mohács, stb.), és hát addig-addig vergődött Magyarország a kelepcében, hogy végül megélhetési bűnözésre adta a fejét. Safarov kiadása bűn volt. Még néhány ilyen, és joggal sújt le Magyarországra a három csapás törvénye. Elárultuk éppen azt az Örményországot, aki maga is hozzánk hasonlóan, sőt még sokkal inkább megbűnhődte már a múltat és a jövendőt.

 Vajon, ha — teszem azt — Portugáliában tartanának NATO továbbképzést, és ott egy magyar katona lemészárolna és románt, akkor Portugália kiadná nekünk? (Mondjuk róluk ezt speciel pont el tudom képzelni ;-) És ha kiadná, itthon kegyelmet kapna? Remélem, nem. Vagy ha román ölne magyart, Romániában kegyelmet kapna? (Sajnos ezt megint csak el tudom képzelni.) Szóval a bűnünk biztosan nem példátlan, de mégiscsak bűn. (Na meg persze Safarov sem feltétlenül maga a sátán: simán lehet, hogy Margarjan megalázóan viselkedett vele, amitől elborult az agya. Ettől függetlenül járt volna neki az életfogytiglan.) Szóval, szégyellem, hogy ennyiszer lepaktálunk a sötét oldallal. Ott volt ugye Németország a második világháborúban, legutóbb az Asszad rezsim, most meg Azerbajdzsán (ahol állítólag nem számít bűncselekménynek egy örmény megölése!!!). Megtanulhattuk volna, hogy a sötét oldallal kokettálni hosszú távon nem kifizetődő!

 El tudom képzelni, hogy Orbán Viktornak most érdemes elgondolkodnia a lemondáson. Csodát akart tenni, rengeteget dolgozott érte, kis híján belerokkant, de a kegyetlen küzdelem idealista ifjúból elkezdte talán túlságosan is pragmatikus politikussá változtatni. Olyan lett már, mint egy kemény harcokban megedződött keresztapa. Nem annyira, és akkor, mint ahogy az ellenségei beállítják, de mégis. Könnyen lehet, hogy nincs nála alkalmasabb ember az ország vezetésére, de nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy egy jól kivitelezett lemondással erkölcsi katarzist hozhatna Magyarországnak. Ki tudja? Te biztos.

you.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://urleny.blog.hu/api/trackback/id/tr374746536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2012.09.04. 10:29:54

Na, kérem szépen, úgy néz ki, megbizonyosodhatunk arról, amit már szeptember 1-én sejteni lehetett ( index.hu/kulfold/2012/09/04/azerbajdzsan_nem_vesz_magyar_allampapirt ): Azerbajdzsánnak már a kezdetek kezdetétől fogva esze ágában sem volt magyar állampapírt venni, vagy bármilyen módon beszállni Magyarország finanszírozásába. Egyetlen céljuk volt, Safarov megszerzése. Az egész diplomáciai manőverrel Magyarország semmit nem ért el azon kívül, hogy elvesztette a kapcsolatot Örményországgal, még jobban elmérgesítette az örmény-azeri konfliktust, és az utolsó pillanatban kicsúszott a lábunk alól az IMF-fel szemben használható tárgyalási alap, aminek következtében talán az egész tárgyalás összeomlik, és ezáltal egy lépéssel közelebb kerülhetünk az államcsődhöz.

Nem hinném, hogy az elmúlt hatvan évben volt ennél nagyobb kudarca a magyar diplomáciának. Orbán Viktor már csak egy módon tarthatja meg az eddig megingathatatlan szimpátiámat: Ha lemond.

És most remélem a kuruc meg kurultáj féle arcok előtt is nyilvánvalóvá válik, mennyire vagyunk rokonai a közép-ázsiai török népeknek, illetve hogy ők mennyire tartanak minket annak. Persze, egy időben közös kultúrkörbe tartoztunk velük, de egyrészt nem ők szarták azt a a sztyeppeit lovas-nomád kultúrkört, másrészt ugyanannyira idegenek voltunk közöttük is finnugorként, mint itt az indoeurópaiak között.

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2012.09.04. 10:37:25

index.hu/kulfold/2012/09/03/moszkva_az_ormenyekkel_van

Na, most meg — az eddigi keleti nyitás ellenére, meg annak ellenére, hogy "az orosz pénz jó pénz" —, Selmeczi ekézi az MSZP-t amiatt, hogy egyetértenek az oroszokkal. Ez az! Sértegessük kicsit Oroszországot is! Keverjük a szart, rontsunk tovább a helyzeten, már ha ez egyáltalán lehetséges. Barmok.

FPéter 2012.09.04. 14:28:17

"nincs tőkénk" - főleg szellemi tőkénk nincs, főleg a politikai, khm, "elit" körében. Szellemi deficit, na az van.